Bee 2 Be

VERŐCEI TANULMÁNYÚT

A Bee2be projekt célkitűzései között szerepelt a határon innen és túli Horvát-Magyar méhészek közös érdekeinek, a közös piacra jutás segítése érdekében egymás méhészeti technológiájának a megismerése, a létrehozott Bee-safari turisztikai útvonal megismerése. Ennek érdekében szerveztünk mind a két oldalon egynapos tanulmányutat.
VERŐCEI TANULMÁNYÚT

A Bee2be projekt célkitűzései között szerepelt a határon innen és túli Horvát-Magyar méhészek közös érdekeinek, a közös piacra jutás segítése érdekében egymás méhészeti technológiájának a megismerése, a létrehozott Bee-safari turisztikai útvonal megismerése. Ennek érdekében szerveztünk mind a két oldalon egynapos tanulmányutat.

A Horvát projektvezetés, méhész kollégák és idegenvezetők várták a magyar méhészeket. Első programként kulturális és történelmi sétát tettek Verőce belvárosában. Megtekintették a városi múzeumot, az Edita Schubert’s sétányt és igen dekoratív Schubert lakó épülettel és üzletekkel. Ezt követően megnézték a Saint Rocco templomot, amelyben igazi különlegességnek számít a templom belsejében a számos oltár, amely a főhajó oldalsó részében található mindkét oldalon. A város központjában szépül a legnagyobb legimpozánsabb nevezetességük a Pejačevič kastély. A kastély története számos fordulatban volt gazdag a történelem során. Mostanra jelentős uniós támogatással nyeri vissza régi dicsőségét a Verőceiek és leendő turisták legnagyobb örömére.

Tomislav Lelek méhészete volt a következő program. Igazi erdei látványméhészet, a buszból jól kivehető volt az erdei tisztás, ahol egymás mellett sorakoztak a Langstroth rakodó kaptárak. Szépen feldíszített asztal várta a vendégeket, hamisítatlan mézes puszedlivel. Tomislav Lelek bemutatta méhészetét elmesélte annak történetét, főállású méhészként elmondta nehézségeit is, amely nemcsak őt, hanem sok más méhész kollégáját is sújtó külföldről beáramoló gyenge mézek jelenléte okoz.

A következő méhészet színtere Slavko Švraka bemutató méhészet volt. A látogatók többféle kaptárat láthattak, nagyon precízen kialakított méhészetben. A hátul kezelős kaptárakat mindenki igazi kuriózumként szemlélte. Igazi vendéglátóként nyílt tűzön, nyárson sütöttek malacot és birkát.

Visszaérkezve Verőcére a méhészek megtekintették a Bee Park közvetlen szomszédságába Dražen Jakupec apiterápiás hamisítatlan faházát. A faház különlegessége, hogy 4 méhcsalád lakik benne. A kaptárból kiáramoló levegő pedig a gyógyítást szolgálja.  Igazi látványosság az üvegfalú kaptár, így a betérő vendég a látvány mellett igen jótékony hatású kaptárlevegőt is lélegezhet. Természetesen mézek, propolisz, virágpor, méhpempő, méhviasz figurák is elérhetők a kínálatban.

A nap megkoronázásaként körsétát tettek a közös pályázati forrásból megépült Bee Parkban. 3500 tő a méhek számára jelentős növény került elültetésre. A közlekedő utak természetesen méhsejt mintázatúak.  Helyet kapott egy nagy kast formáló térelem, míg a park központi részén egy fából kialakított hatszögletű, méhsejtes rovar hotel.

A program nagyon hasznos volt minden résztvevőnek. A következő hetekben a horvát méhészek látogatják majd meg a magyar partner méhészeteket. 
További hírek

A jelen honlap az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg. A honlap tartalma kizárólag Virovitica Önkormányzata felelősségi körébe tartozik. Az itt megtalálható anyagok nem tekinthetők olyanoknak, mint amelyek az Európai Unió és / vagy a HU-HR Interreg V-A CBC Program Irányító Hatóságának hivatalos állásfoglalását tükrözik.