Bee 2 Be

Sajtóközlemény

Elindult a Bee2Be elnevezésű projekt
Sajtóközlemény

A globális felmelegedés, a környezeti ártalmak, a biodiverzitás csökkenése, mind-mind szerepet játszanak a méhek fokozatos eltűnésében. Azt mondhatjuk, hogy a méhek számának drasztikus csökkenése jól mutatja a környezeti problémák súlyosságát.

Ha pedig Albert Einstein jövendölése igaz, ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését. Városi legenda vagy sem, egy biztos: ha a méhek eltűnnek, akkor nem csak a méznek, hanem a kávénak és csokoládénak is búcsút inthetünk, és minden olyan növénynek, amely igényli a rovarok, így a méhek általi beporzást.

A Bee2Be elnevezésű (Cross-border touristic routes of honey & bees), HUHR/1601/2.1.3/0008 azonosító számú Magyarország-Horvátország határon Átnyúló Együttműködési Program keretében benyújtott, és támogatást nyert projekt célja tehát nemcsak a méhészet és a méhészeti termékekkel összhangban megvalósuló turizmus fejlesztése, valamint a méz, ill. a méhészeti termékek fogyasztásának növelése, egészségügyi előnyeinek népszerűsítése, hanem kiemelten a méhek védelméhez kapcsolódó tudatosság fejlesztése.

A Baranya Megyei Önkormányzat, valamint Verőce város, a verőcei Turisztikai Szervezet, és Verőce város Fejlesztési Ügynöksége partnerségével megvalósuló projekt új méhészeti turisztikai pontokkal teszi vonzóbbá és versenyképesebbé a határmenti régiót. A projekt keretében magyar oldalon 15, horvát oldalon 20 méhészet került turisztikai attrakcióként megjelölésre, vagyis egy méh-szafari út keretében a programban résztvevő méhészek élőben tudják bemutatni a méhek életét, és a méhészkedés gyakorlatát.

A turizmus fejlesztésén túlmutatva, a projekt hangsúlyozni kívánja azt is, hogy a méhészeti termékek kiváló alternatívaként jelennek meg a biztonságot nyújtó élelmiszerek sorában. A méz, az egyik legtermészetesebb édesítőként, aktív biológia összetevőivel fontos szerepet tölt be az egészség megvédésében, megtartásában.

Projekt megvalósítási időtartama: 20 hónap (projekt megvalósítás kezdete: 2017.06.01.)

A projekt teljes költségvetése 252.314,37 EUR. A projekt 85%-os ERFA támogatással valósul meg.




További hírek

A jelen honlap az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg. A honlap tartalma kizárólag Virovitica Önkormányzata felelősségi körébe tartozik. Az itt megtalálható anyagok nem tekinthetők olyanoknak, mint amelyek az Európai Unió és / vagy a HU-HR Interreg V-A CBC Program Irányító Hatóságának hivatalos állásfoglalását tükrözik.